Kocovina a jak na ni

– od babských rad po doporučení lékařů –

Každý je jiný a na každého platí něco jiného. A každý má také tu „pravou“ osvědčenou radu, jak se vzpamatovat z náročného večera (noci). Nepřinášíme zde striktní doporučení, jen prozkoumáme, co říká medicína, a jak se kdo bude radami řídit, je čistě na něm.

Co je to kocovina?

K příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, nadměrná žízeň a sucho v ústech, třes, únava, slabost a nevolnost. Může být přítomna i bolest svalů, bolest žaludku, zvýšená citlivost na světlo a zvuk, špatný nebo snížený spánek, závratě, pocit otáčení místnosti, deprese, podrážděnost a zrychlený tep.

Zde několik mezinárodních „babských“ rad na kocovinu:

V Německu věří na rollmops – neboli zavináče.

Na dršťkovou polévku a její sílu věří v Rumunsku, Mexiku a Turecku, samozřejmě s lehkými odchylkami v její receptuře. Často je obohacená o chilli papričky, česnek, cibuli a koriandr nebo ocet a citronovou šťávu.

Americký vynález je „Prairie oyster“, nápoj se skládá z celého syrového vejce, worcesterové omáčky, tabaska, soli a mletého černého pepře.

V Rusku se věří na moc sauny, a také se můžeme setkat s doporučením nepřestávat pít.

V Kanadě se doporučují smažené brambory s omáčkou a tvarohem.

V asijských zemích se ráno po alkoholovém opojení podávají různé polévky obsahující krev, zelí, zeleninu nebo miso polévka s mušlemi a slané nakládané švestky. 

Dánové jednoduše věří na pivo, jako vyprošťovák.

V Čechách je typickým pokrmem při kocovině česnečka.

Co se při kocovině děje v těle?

  • Na vzniku kocoviny se podílí zejména první metabolit oxidace alkoholu acetaldehyd. Jedná se o látku, která poškozuje játra, ale i ostatní buňky těla a může pravděpodobně způsobovat rakovinu.
  • Alkohol tlumí sekreci antidiuretického hormonu (hormon, který hlídá množství tekutiny v těle). Proto se organizmus při pití alkoholu odvodňuje a ztrácí i minerály.
  • Zpomaluje se tvorba glukózy (krevního cukru) a může klesat jeho hladina, což je doprovázeno podle závažnosti pocením, nechutenstvím, rozmazaným viděním, třesem, podrážděností, mdlobou až kolapsem, zmateností, pocitem chladu, nervozitou, slabostí a zrychlením tepu.
  • Alkohol poškozuje přímo žaludeční stěnu a může dojít ke krvácení. Zvyšuje produkci žaludeční kyseliny a zpomaluje vyprazdňování žaludku.
  • Kocovinu doprovází často špatná nálada a nemusí být způsobena jen studem z proběhlého večera. Souvisí s biochemickými změnami v mozku. Alkohol uvolňuje euforizující látky v mozku a ty se jednoduše vyčerpají. Biochemická rovnováha je narušena a chvíli potrvá, než se vytvoří nové.
  • Změny elektrické aktivity mozku i srdce přetrvávají ještě dlouho po vymizení alkoholu z krve a je vyšší riziko srdečních příhod.
  • Alkohol a metabolity rozšiřují krevní cévy, což může vést k bolestem hlavy.
  • K tomu přistupuje spánkový dluh. Alkoholová intoxikace narušuje REM spánek, neboli brání kvalitnímu hlubokému spánku. To dále zhoršuje duševní výkonnost.

Co dětat preventivně, aby byla kocovina snesitelnější?

Jezte před a během pití. Alkohol se při plném žaludku vstřebává pomaleji a je více chráněna žaludeční stěna.

Vyberte si pečlivě, co pijete a moc nemíchejte. Vyjma etylalkoholu obsahují alkoholické nápoje i různá množství alifatických alkoholů a dalších příměsí, které prohlubují projevy kocoviny. Větší množství příměsí mívají tmavě zbarvené nápoje.

Kocovinu zhoršuje souběžné užívání nikotinu, proto ho omezte.

Pijte vodu mezi nápoji. Pití plné sklenice vody po každém alkoholickém nápoji vám pomůže zůstat hydratovaný. Pomůže vám také vypít méně alkoholu.

Poznejte své limity a pijte pouze s mírou. Rozhodněte se předem, kolik nápojů budete mít, a toho se držte. Kocovinu zhoršuje i špatný zdravotní stav, genetická dispozice, ženské pohlaví a nižší věk, proto se nesnažte držet krok s ostatními, tolerance vůči alkoholu je různá.

V dnešní době existují i velmi sofistikované přípravky na snížení kocoviny, které působí preventivně. Samozřejmě nejsou schopny všechny příznaky zcela eliminovat, ale pomohou tělu kocovinu lépe zdravotně zvládat. Obsahují výtažek z ostropestřce mariánského (silymarin), což je látka chránící játra, a vysoké množství celé skupiny vitamínů B, které chrání nervový systém a játra. Dále obsahují výtažek z artyčoku (antioxidant), vitamíny A, D a chrom (ovlivňuje účinnost inzulínu). Geniální je moderní aplikace v „náplasti“, tzv. transdermální podání, která nezatíží trávicí systém. Aplikuje se nejlépe před pitím, ale pomůže i při aplikaci v průběhu či poté.

www.eshop.treemed.cz

Některé dobře míněné, a dokonce i funkční rady bohužel zvyšují nebezpečnost kocoviny.

Tablety na bolest – neboli nesteroidní analgetika: výrazně zvyšují riziko krvácení z trávicí soustavy a prohlubují poškození jater.

Vyprošťovák (podání alkoholu) kocovinu jen prodlouží.

Kafíčko – káva zhoršuje žaludeční obtíže a prohlubuje dehydrataci a ztrátu minerálů. 

Rozchození či vyběhání kocoviny – výrazně je jen zvýšeno riziko úrazu, je snížená hladina glukózy, zvyšuje se zátěž na srdce a výrazně stoupá množství vzniku srdečních arytmií. Tělu chybí voda a minerály, což vše fyzická aktivita ještě prohloubí.

Za absolutní nesmysl je považováno saunování při kocovině.

Co tedy dělat, když už nás kocovina přepadne?

  • Nejrozumnější je dobře se vyspat a počkat až se organizmus zotaví, a to nejlépe v klidu a bezpečí domova. Dobře míněná rada je bohužel v dnešní uspěchané době hůře splnitelná.
  • Stěžejní je doplnit chybějící tekutiny. Vynechat by se měly kyselé ovocné šťávy a džusy.
  • Dále je třeba doplnit lehce stravitelné cukry a minerály. Vhodná je vlažná netučná polévka nebo ovesné vločky.
  • Doplnění chybějících vitaminů – zejména vitaminy skupiny B. Alkohol působí jako antivitamin B. Vitamin B je v organizmu důležitý pro fungování jater i nervové tkáně, proto je dodání právě jeho stěžejní.
  • Vhodné je podpořit ochranu jater hepatoprotektivy – volně prodejné jsou se silymarinem – výtažkem z ostropestřce mariánského.
  • Překyselený žaludek je možné zklidnit antacidy (čistá soda se nedoporučuje, protože nadýmá).

Nezapomeňte, že vstřebávání alkoholu je velmi rychlé, ale jeho odbourávání z organismu naopak velmi pomalé, trvající klidně i mnoho hodin.

Hranice mezi kocovinou a otravou alkoholem není přesná, kocovina se objevuje ještě v době, kdy je alkohol v krvi.

Texty vycházejí z doporučení Mayo klinik a MUDr. Karel Nešpor, CSc, Kocovina po intoxikaci alkoholem, Med. Pro Praxi 2007; 6: 265–267.